Mój kolega z pracy miał wczoraj urodziny.Zrobiłam mu torcik bezowy z waniliowym kremem i ananasem.Zazwyczaj w pracy w piątki rano jadamy razem śniadania,ale wczorajsze śniadanie było ,,wyjątkowe'' z okazji urodzin i oczywiście mojego torciku,który wszystkim bardzo smakował.Bezowe blaty suszyłam trochę dłużej tym razem i wyszły wyjątkowo krucho i pysznie.Torcik ten nadaje się na wyjątkowe okazje.Prezentuje się też świetnie.Zapraszam!!
Bezowe blaty:
- 250g białek
- 300g cukru
- 150g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Składniki na krem:
- 4 duże żółtka
- 45g.mąki kukurydzianej
- 100g.cukru
- 475 ml mleka pelnego
- 1/2 laski wanilii
- 75 g.masła niesolonego
- 200 ml śmietany 30%
Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.
Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.
Krem:
Zmiksować żółtka,mąkę kukurydzianą i połowę cukru aż do uzyskania jasnego,kremowego koloru.
Mleko wlać do garnuszka,dodać waniliowe nasionka (należy przekroić wanilie wzdluż i zeskrobać ostrym nożem nasionka)pozostały cukier,zagotować,po czym zdjąć z ognia.
Jedną trzecią mlecznej mikstury (gorącej)wlać do zmiksowanych jaj i dokładnie zmiksować.
Następnie powyższą mieszankę dodać do reszty mleka w garnku i zagotować ciągle mieszając.Gotować około 2 minut nie przerywając mieszania najlepiej rózgą metalową.Do ciepłej jeszcze masy wrzucić masło i dobrze wymieszać.Gotowe nadzienie wlać do innego naczynia i szczelnie przykryć folią spożywczą (inaczej powstanie korzuch jak na zimnym budyniu).Dobrze schłodzić.
Na koniec ubić śmietanę na sztywno i dodać do gotowego ostudzonego budyniowego kremu.Dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki.
Złożenie tortu:
Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu,na krem odsączone,pokrojone i wysuszone dokładnie w ręczniku papierowym.Uwaga!! To ważna czynność-jeśli nie odciśniemy dokładnie anansasów, z kremu bedzie leciał sok i rozrzedzi krem.Na ananasy wyłozyć kolejną 1/3 kremu i rozsmarować dokłądnie.Na krem położyć drugi blat.Resztą kremu i kulkami czekoladowymi udekorować wierzch tortu.
Smacznego!!
Złożenie tortu:
Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu,na krem odsączone,pokrojone i wysuszone dokładnie w ręczniku papierowym.Uwaga!! To ważna czynność-jeśli nie odciśniemy dokładnie anansasów, z kremu bedzie leciał sok i rozrzedzi krem.Na ananasy wyłozyć kolejną 1/3 kremu i rozsmarować dokłądnie.Na krem położyć drugi blat.Resztą kremu i kulkami czekoladowymi udekorować wierzch tortu.
Smacznego!!
piękny Ci wyszedł. tylko pozazdrościć takiego śniadania :)
ReplyDeleteTe sniadania sa super!! Wiadomo- wspolne biesiadowanie laczy ludzi i otwiera serca!! Pozdrawiam!
ReplyDeletewspaniale! już od dłuższego czasu szukałam jakiegoś fajnego przepisu na torcik bezowy i dzisiaj znalazłam :-) pozdrawiam cieplutko :-)
ReplyDelete