Babka cytrynowo-migdałowa na mące bezglutenowej
Składniki:
200g masła
140g fruktozy lub 200g cukru
4 jaja
80g polenty kukurydzianej lub mąki bezglutenowej
200g zmielonych migdałów
skórka starta z dwóch cytryn
sok z dwóch cytryn
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
100g białej czekolady
1/4 szklanki smietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania
Formę na babke natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
Masło z cukrem utrzeć na kremową masę.Miksując cały czas dodawać po jednym jaju (nie wszystkie na raz)na przemian z mąką wymieszaną z migadałami.Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy i piec do suchego patyczka około 55 minut w 180 stopniach celcjusza.
Upieczona babkę ostudzić i wyjąć z formy.
Polewa: śmietankę i pokruszoną czekoladę wrzucić do metalowej miski.Podgrzewać nad garnkiem z gotującą się wodą.Mieszając cały czas rozpuścić czekoladę w śmietance.Ostudzić.
Wciąż ciepłą polewą polać babę i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment