Dawno w tart factory nie było tart.Sama nie wiem dlaczego tak wyszło.Jedno jest pewne uwielbiam tarty i tartletki i do tego każdego rodzaju i smaku.Wypróbowałam na prawdę wiele tart i powoli staję sie ekspertem w tej dziedzinie.Stąd też zrodził się pomysł na nazwę mojego bloga.
Moja miłość do tart chyba nigdy się nie zmieni i oto przyszedł czas na kolejną- tartę jabłkową.Chodziła za mną ta tarta od jakiegoś czasu.Jabłka mają w sobie coś magicznego, a desery z nimi zawsze się udają.Nie ma to jak kruchy spód z nadzieniem z jabłek i custardu (smietanowo-mleczno-jajeczna masa).Idealny z filiżanką gorącej kawy.Można tą tartę jeść,jeść i jeść.Przekonajcie się sami.
Spód:
- 80g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 120g mąki pszennej
- 15g zmielonych migdałów bez łupin
- 45g cukru
- 1 duże jajo
- 1 jajo
- 1 białko
- 30g cukru
- 65g śmietany kremówki
- 250ml mleka
- 3-4 duże jabłka golden delicious
Spód:
Do dużej miski wsypać 30g mąki, cukier,masło,migdały i sól.Posiekać nożem dokładnie.Dodać jajo i lekko wymieszać.Na koniec dodać pozostałą makę i wyrobić rękoma kruche ciasto.Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przynjamniej 1 godzinę.
Wysmarować formę masłem.Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko opruszonym mąką kuchennym blacie na około 1i 1/3 gubości.Nawinąć ciasto na wałek i delikatnie przenieść na formę do tart.Docisnąć ręką tak aby nie było żadnych dziur.Zostawić ciasto lekko wystające poza formę gdyż ciasto się skurczy w trakcie pieczenia.
Nadzienie:
Posypać ciasto łyżką cukru.Obrać i pokroić jabłka na plastry.Ułożyć jabłka na dnie ciasta najlepiej układając je dookoła formy tak aby plastry lekko na siebie zachodziły.
W dużej misce zmiksować jajo,białko i cukier aż do dokładnego połączenia się.Dodać śmietankę i zmiksować aż krem będzie gładki.Na koniec dodać mleko i również zmiksować.
Zalać jabłka przygotowanym custardem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni celcjusza około 45-50 minut.Jeśli jabłka zaczynają się przypalać przykryć tartę folią aluminiową.Gotową tartę wystudzić i podawać z lodami waniowymi.
Smacznego!!
Ależ ja dawno nie jadłam tarty z jabłkami!:) dzięki za przypomnienie jej nieziemskiego smaku!
ReplyDeleteja też pałam miłością do tart!!:)
ReplyDelete