Monday, April 16, 2012

Tarta jabłkowa II

Dawno w tart factory nie było tart.Sama nie wiem dlaczego tak wyszło.Jedno jest pewne uwielbiam tarty i tartletki i do tego każdego rodzaju i smaku.Wypróbowałam na prawdę wiele tart i powoli staję sie ekspertem w tej dziedzinie.Stąd też zrodził się pomysł na nazwę mojego bloga.
Moja miłość do tart chyba nigdy się nie zmieni i oto przyszedł czas na kolejną- tartę jabłkową.Chodziła za mną ta tarta od jakiegoś czasu.Jabłka mają w sobie coś magicznego, a desery z nimi zawsze się udają.Nie ma to jak kruchy spód z nadzieniem z jabłek i custardu (smietanowo-mleczno-jajeczna masa).Idealny z filiżanką gorącej kawy.Można tą tartę jeść,jeść i jeść.Przekonajcie się sami.






Składniki na tartę o średnicy 23cm:

Spód:
  • 80g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120g mąki pszennej
  • 15g zmielonych migdałów bez łupin
  • 45g cukru
  • 1 duże jajo
Nadzienie:
  • 1 jajo
  • 1 białko
  • 30g cukru
  • 65g śmietany kremówki
  • 250ml mleka
  • 3-4 duże jabłka golden delicious
Spód:
Do dużej miski wsypać 30g mąki, cukier,masło,migdały i sól.Posiekać nożem dokładnie.Dodać jajo i lekko wymieszać.Na koniec dodać pozostałą makę i wyrobić rękoma kruche ciasto.Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przynjamniej 1 godzinę.

Wysmarować formę masłem.Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko opruszonym mąką kuchennym blacie na około 1i 1/3 gubości.Nawinąć ciasto na wałek i delikatnie przenieść na formę do tart.Docisnąć ręką tak aby nie było żadnych dziur.Zostawić ciasto lekko wystające poza formę gdyż ciasto się skurczy w trakcie pieczenia.

Nadzienie:
Posypać ciasto łyżką cukru.Obrać i pokroić jabłka na plastry.Ułożyć jabłka na dnie ciasta najlepiej układając je dookoła formy tak aby plastry lekko na siebie zachodziły.

W dużej misce zmiksować jajo,białko i cukier aż do dokładnego połączenia się.Dodać śmietankę i zmiksować aż krem będzie gładki.Na koniec dodać mleko i również zmiksować.

Zalać jabłka przygotowanym custardem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni celcjusza około 45-50 minut.Jeśli jabłka zaczynają się przypalać przykryć tartę folią aluminiową.Gotową tartę wystudzić i podawać z lodami waniowymi.

Smacznego!!









2 comments:

  1. Ależ ja dawno nie jadłam tarty z jabłkami!:) dzięki za przypomnienie jej nieziemskiego smaku!

    ReplyDelete
  2. ja też pałam miłością do tart!!:)

    ReplyDelete