Oto kolejny pomysł jak pozbyć się zalegających w lodówce białek.Można zrobić pyszne kokosani z czekoladą.Oczywiście można zrobić je bez czekolady,ale sprawdziłam dwie wersje i dla mnie zadecydowanie te z czekoladą są lepsze.Ciasteczka kokosowe są niesamowicie słodkie,miękkie w środku i lekko twardawe od zewnątrz.Na pewno warte wypróbowania.Zachęcam sedrecznie!!
Składniki:
3/4 szklanki cukru
2i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 białka
1 łyżeczka esktraktu z wanilii
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanej czekolady
Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.Przygotuj jedną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do dużej miski wrzuć cukier,wiórki,białko,czekoladę,wanilię i sól.Używając swoich rąk połączyć dokładnie wszystkie skłądniki.Nawilż ręce wodą i nabieraj około 1i 1/2 łyżki kokosowej masy.Formuj kulki i kładź na przygotowaną blachę.
Piecz około 16 minut-nie dłużej,bo będą za twarde.
Smacznego!!
No comments:
Post a Comment