Monday, April 2, 2012

Torcik bezowy z czekoladowym kremem

Pewnie ktoś pomyśli,że oszalałam z tymi bezowymi tortami,ale tak się składa,że co chwila mam wolne białka i grzechem byłoby je wyrzucić.W jedną pochmurną niedzielę,a było ich tutaj zbyt wiele, zrobilam ten oto torcik.Tym razem powstał z prostym budyniowym czekoladowym kremikiem-po prostu palce lizać!!Po zjedzeniu kawałeczka tego torciku od razu poprawił mi się humor i plucha nie robiła na mnie wielkiego wrażenia!!Zapraszam serdecznie do wypróbowania!! Idealny na Wielkanoc!!







Składniki:

Bezowe blaty wielkości małego talerza :
  • 125g białek
  • 150g cukru
  • 75g cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny


Składniki na krem:
  •  2 duże żółtka
  • 23g.mąki kukurydzianej
  • 50g.cukru
  • 235 ml mleka pelnego
  • 1/2 laski wanilii
  • 35 g.masła niesolonego
  • 100g dobrej jakości czekolady
Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć mały talerz śniadaniowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.

Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.

Krem:
Zmiksować żółtka,mąkę kukurydzianą i połowę cukru aż do uzyskania jasnego,kremowego koloru.
Mleko z pokrojoną czekoladą wlać do garnuszka,dodać waniliowe nasionka (należy przekroić wanilie wzdluż i zeskrobać ostrym nożem nasionka) i pozostały cukier,zagotować,po czym zdjąć z ognia.
Jedną trzecią mleczno-czekoldaowej mikstury (gorącej)wlać do zmiksowanych jaj i dokładnie zmiksować.
Następnie powyższą mieszankę dodać do reszty mleka w garnku i zagotować ciągle mieszając.Gotować około 2 minut nie przerywając mieszania najlepiej rózgą metalową.Do ciepłej jeszcze masy wrzucić masło i dobrze wymieszać.Gotowe nadzienie wlać do innego naczynia i szczelnie przykryć folią spożywczą (inaczej powstanie korzuch jak na zimnym budyniu).Dobrze schłodzić.

Schłodzoną połową masy czekoladowej przełożyć bezowe blaty  a resztą kremu fantazyjnie udekorować wierzch.Ja użyłam do dekoracji szprycy cukierniczej i końcówki z gwiazdką.

Smacznego!!


4 comments: