Dość dawno mnie nie było,a to z powodu wakacji w Polsce i tego,że do tej pory nie miałam dobrego dostępu do internetu.Polska przywitała nas bardzo słonecznie,wręcz tropikalnie.Dzieciaki biegały w krótkich spodenkach i T-shirtach.Codziennie umorusane od stóp do głów,piach sypał się z każdej dziury-nogawkami,rękawkami oraz z głów po codziennej sesji w paiskownicy.Czysta idylla! Nie trwało to jednak długo i pogoda się zepsuła.W tej chwili w zasadzie wciąż pada,a ja głupia naiwnie liczyłam na super słoneczne wakacje i to,że będę paradować w letnich sukienkach. Mam nadzieję,że tylko na chwilę muszę przeprosić długie spodnie,bluzki na długi rękaw,skarpetki i zakryte buty.Nic to, i tak jest fajnie mimo psotliwej aury.
Nie mogłam się powstrzymać i musiałam coś upiec.Ciasto wyszło pysznie.Na wierzchu i w środku kruszonka orzechowo-cukrzana.Ciasto smakuje jak cynamonowa babka.Jeszcze ciepłe zostało dostarczone do mojego brata i jego żony. Mało zostało do rana-pochłonęli jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.:-))
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka orzechów włoskich posiekanych
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 szlanki cukru
1 szklanka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
W miseczce połączyć orzechy,cukier brązowy i cynamon.Odstawić na bok.W dużej misce wymieszać mąkę,cukier,proszek do pieczenia,sodę i sól.Dodać miękkie masło,śmietanę i wanilię.Zmiksować dokładnie mikserem.Dodawać po jednym jaju i dokładnie zmiksować po każdym dodaniu jajka.Wyłożyć papierem dwie keksówki lub wysmarować masłem.Do każdej wlać 1/4 masy.Na wyłożoną masę posypać 1/4 kruszonki z orzechów i brązowego cukru.Na to ponownie 1/4 masy i na sam wierzch jeszcze raz 1/4 kruszonki z orzechów i brązowego cukru.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza do suchego patyczka.
Smacznego!
,,
Działam :)
ReplyDeleteDo kawy idealne! Polecam! :)
ReplyDelete