Thursday, August 23, 2012

Rogaliki dla Rogalskich z nadzieniem migdałowym i różanym :-))

Bardzo lubię Nasze wakacyjne rytuały.Jednym z nich są odwiedziny naszych dobrych znajomych.Są to bardzo serdeczni i gościnni ludzie,a do tego wierni fani mojego bloga.Nie mogłam więc zjawić się pod ich dachem od tak, z pustymi rękami.Zapewne by mi tego nie wybaczyli.Zrobiłam więc dla nich pyszne rogaliki z dwoma nadzieniami-jedno migdałowe a drugie różane.Pulchne drożdżowe rogale smakowały smakowicie.Sami się przekonajcie!!
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
425g mąki tortowej
60g masła miękkiego
3 żółtka
200 ml mleka
3 g drożdży suchych
1/2 łyżeczki soli
70g cukru trzcinowego lub zwykłego
 
Nadzienie migdałowe:
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1 jajo
1/8 szklanki śmietanki kremówki
1/4 szklanki cukru
ekstrakt migdałowy
płatki migdałowe do posypania
 
Dodatkowo:
marmolada twarda o smaku różanym
lukier do lukrowania: 2 łyżki wrzacej wody i 1/2 szklanki cukru pudru
1 jajo do smarowania
 
 


 
 
 
 
 


Mąkę przesiać do miski,dodać drożdże,cukier i sól.Zrobić zagłębienie w mące i wbić żółtko a potem mleko.Zarobić ręką do całkowitego połączenia składników.Następnie dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto około 5 minut aż będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 60-90 minut aż podwoi swoją objętość.Ja zostawiłam ciasto owinięte folią przeźroczystą na całą noc.

Nadzienie migdałowe: wszystkie składniki włożyć do jednej miseczki i dokładnie wymieszać.Jak jest zbyt luźne dodać więcej zmielonych migdałów.

Podzielić wyrośnięte ciasto na 4 części.Każdą część rowałkować.Przyłożyć duży talerz i odrysować koło.Podzielić koło na 8 trójkątów.Każdy trójkąt posmarować marmoladą lub nadzieniem migdałowym.W moim przepisie na rogaliki półfrancuskie można podejrzeć zdjęcie jak podzielić koło.
Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego brzegu.
Ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia-60 minut.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.
Po godzinie posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i te z nadzieniem migdałowym posypać płatkami migdałowymi.
Piec na złoty kolor około 25-30 minut.
 
Jeszcze ciepłe polukrować lukrem (składniki lukru dokładnie wymieszać).
 
Smacznego!
 

5 comments:

  1. Rogaliki przepiękne!
    A spotkania ze Znajomymi to piękny wakacyjny rytuał.

    ReplyDelete
  2. Jakie pulchne rogaliki! Znajomi z pewnością byli zachwyceni :)

    ReplyDelete
  3. Przepiękne! Takie domnowe są najlepsze!
    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  4. domowe rogaliki- moje ulubione<3

    ReplyDelete