Ja jak zwykle w pędzie wielkim,nie mogę się zatrzymać.Chyba zacznę protestować i poprosić czas o spowolnienie tempa.Nie słucha,,hmm.A to szkoda! Cóż zostało innego-przyzwyczaić się.Dla każdej pracującej kobiety doba jest za krótka.Ja wciąż na to narzekam-nie da się ukryć.
A dzisiaj u mnie babka cesarza bez proszku do pieczenia z dodatkiem orzechów włoskich i czekolady.W oryginalnym przepisie dodaje się do niej Kirschwasser i to ona podobno dodaje niesamowity smak babce.Ja nie miałam wódki czereśniówki i dodałam rumu.Wyszło bardzo smakowicie.Ciekawe jak Wam wyjdzie?? Serdecznie zapraszam.
Ucierana babka cesarza
180g masła miękkiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 cukier waniliowy
130g cukru
150g mąki pszennej przesianej
szczypta soli
4 żółtka i 4 białka
1 kieliszek Kirschwasser
80g czekolady drobno pokrojonej
80g orzechów włoskich sparzonych i pokrojonych nie za drobno
1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
3 łyzki płatków migdałowych do wysypania formy
Formę do babki z kominem wysmarować 1 lyżeczką masła i obsypać płatkami migdałowymi.Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli.Dodać 130g cukru i ubić na gęsty krem.W innej misce masło zmiksować stopniowo dodając cukier puder,mąkę ziemniaczaną,szczyptę soli,skórkę z cytryny i cukier waniliowy.Dodawać kolejno po jednym żółtku i dokładnie połączyć składniki.Powstałą masę delikatnie połączyć z ubitą pianą używając do tego celu szpatułki lub drewnianej łyżki.Orzechy i czekoladę wymieszać z 1/4 mąki.Resztę mąki wymieszać z masą szpatułą.Dodać orzechy,czekoladę i alkohol.Wylać ciasto do formy,wyrównać.Piec około 1 godziny do suchego patyczka.
Smacznego!
Trafiłem na tę stronę przez Google, nie powiem ciekawa :)
ReplyDelete