Trochę leniwa się zrobiłam,spowolniała w ruchach.Zima nie napędza mnie do działania,wręcz odwrotnie sprawia,że tkwię w odrętwieniu.Do tego jeszcze ciągłe ciemności i brak śniegu.Muszę zebrać się w sobie i w końcu obudzić z zimowego snu.Wiosno przychodź!!Najlepsi są moi synkowie,oni tryskają wręcz energią i są zawsze gotowi do zabawy.Nie potrzebują snu prawie w ogóle.Tylko pozazdrościć!!
Aby dodać trochę energii proponuję bagietko-buły.Nietypowe, klasyczne,ale inne ... z piwem. Muszę przyznać ,że wyszły wybornie.Najlepiej zjeść je tego samego dnia.Zresztą są tak dobre,że rzadko kiedy coś zostają na później.
Bagietko-buły na piwie
(na 4 sztuki)
430g mąki pszennej najlepiej chlebowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu
250ml jasnego piwa
2 łyżki oliwy z oliwą
1 żółtko i mleko do posmarowania
Mąkę przesiać do dużej miski,wsypać drożdże,sól,oliwę i miód.Lekko zarobić ręką.Piwo stopniowo wlewać i wyrobić gładkie,elastyczne ciasto przez około 10 minut.Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Po godzinie wyłożyć ciasto na blat lub stolnicę,zagnieść jeszcze raz.Podzielić na 4 części i uformować długie buły.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia,lekko oprószyć mąką.Gotowe bagietko-buły ułożyć na blasze.Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.Wyrośnięte buły ponasinać w poprzek nożem i posmarować jednym żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka.Piec w temperaturze 220 stopni celcjusza przez około 10 minut.Dobrze wystudzić.Smacznego!
Nie robiłam jeszcze żadnego wypieku na piwie. Te buły zainteresowały mnie. W ogóle wyszły ładnie.
ReplyDeleteRobilam juz chleb na piwie i na te bagietki tez sie skusze, wygladaja wspaniale.
ReplyDeleteCiekawie musi smakować takie pieczywko :)
ReplyDelete