Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i suszonymi żurawinami są obłędne.Z jednej strony lekko kwaśnawe za sprawą żurawin, z drugiej zaś bardzo słodkie dzięki słodkiej białej czekoladzie.Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem znikały w szybkim tempie.Dzieciom bardzo smakują.Serdecznie zapraszam do wypróbowania!
Owsiane ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną
(na około 30 ciastek)
1\2 szklanki masła miękkiego
1\2 szklanki białego cukru
1\4 szklanki cukru brązowego
1 jajo
1\2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3\4 szklanki mąki pszennej
1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
1\4 łyżeczki soli
1 szklanka płatków owsianych
100g suszonych żurawin
1\2 szklanki białej czekolady posiekanej
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.W misce ubić masło na puszystą masę.Dodać biały i brązowy cukier i zmiksować na gładką masę.Dodać jajo z wanilią i ponownie zmiksować.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane,dokładnie połączyć.Na koniec dodać żurawinę i białą czekoladę.Dokładnie wszystkie składniki połączyć. Łyżeczką nabierać masę i układać na przygotowanej blasze z odstępem między każdym ciasteczkiem.Piec około 8-10 minut.Wyjąć blachy z piekarnika i porządnie wystudzić przed zdjęciem ciastek (inaczej sie połamią).Smacznego!!
No comments:
Post a Comment