Wednesday, March 27, 2013

Lemon curd

 
 
 
 
Lemon curd ma bardzo wiele zastosowań.Można nim posmarować bułeczkę lub naleśniki,można zrobić pyszny deser (przepis niebawem)lub też lody (przepis tuż tuż).Zastosowań jest bardzo wiele.Kiedyś zrobiłam pyszny krem do tortu cytrynowego.Zapraszam serdecznie do eksperymentowania z tym pysznym kremikiem!
 
 
 

Lemon curd

3/4 szklanki soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki cukru
otarta skórka z 2 cytryn
6 jaj
175g masła pokrojonego w kostkę
 
Pierwsze 4 składniki wrzucić do metalowej miski.Postawić miskę nad lekko gotującym się garnkiem z wodą i rózgą metalową ubijać masę aż zgęstnieje=około 4 minuty.Jeśli macie termometr cukierniczy to temperatura powinna dojść do 90 stopni celcjusza.
Zdjąć miskę z nad gotującej się wody i wrzucić masło.Szybko ubijać rózgą aż składniki dobrze sie połączą.Ostudzić i dobrze schłodzić w lodówce.Smacznego!

 



  



3 comments:

  1. Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałam lemon curd... Będę musiała wypróbować ten przepis... ale z czym to się je? Łyżeczką też smaczne?
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Droga Kredko Mi,łyżeczką zdecydowanie można go jeść.Cytrynowy kremik ma wiele zastosowań,nawet można nim smarować pieczywo czy dodawać do naleśników lub deserów.Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete