Monday, May 27, 2013

Gruszkowa kruszonka z czekoladą i prażonymi orzechami laskowymi

 
 
Ach co to był za weekend!! Relaks,relaks,relaks...W ostatniej chwili,rzutem na taśmę zarezerwowałam domek w górach w malowniczej miejscowości Husafell.W piątek wzięłam już urlop i po zapakowaniu całej masy jedzenia i zabawek dla dzieci pojechaliśmy.Byliśmy dość wcześnie,bo około godziny 14 i jak na tą porę roku przystało trafiliśmy na (niestety tylko na początek weekendu jak się potem okazało)letnią pogodę.Dzieciaki szalały w ogrodzie,a my nalewaliśmy wody do jacuzzie i robilismy grilowany obiad.Późnym popołudniem siedzieliśmy całą czwórką w jacuzzie i się wygrzewaliśmy.Uwielbiam te chwile.W sobotę przywitał nas deszcz i tak już zostało do końca dnia.Jednak dla nas deszcz nie straszny i udawaliśmy,że go nie ma nadal siedząc w jacuzzie,robiąc grilla i spacerując po okolicy.Po obiedzie przyszedł czas na deser,więc zaserwowałam pyszną drożdżówkę (przepis w kolejnym poście),której się w ogóle nie robi :-)) i pyszne gruszkowe crumble z czekoladą i prażonymi orzeszkami laskowymi.Niebo w gębie!! Serdecznie zapraszam!
A wracając do naszego weekendu-było na prawdę super!! Niedziela okazała się słoneczna i dobrze,bo dzieciaki mogły pohasać w ogródku,a my spokojnie się pakować do wyjazdu!!Naładowani pozytywnie energią wróciliśmy do domu i oto jestem  z powrotem:-))
 
 
 

Gruszkowa kruszonka z czekoladą i prażonymi orzechami laskowymi

3-4  gruszki obrane i pokrojone w  średnią kostkę
50g cukru brązowego demerara
skórka z jednej cytryny i sok z jednej cytryny
100g czekolady do deserów lub mlecznej-posiekanej
 
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g masła pokrojonego w kostkę
50g cukru brązowego demarara
50g orzechów laskowych
 
 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.W misce wymieszać gruszki,cukier,skórkę z cytryny,sok z cytryny i 50g posiekanej czekolady.Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
 
Orzechy laskowe wysypać na papier do pieczenia i uprażyć w piekarniku przez około 10 minut-uwaga- nie przypiekać,bo bedą gorzkie.Ostudzić lekko,zwinąć papier z orzechami do góry tworząc sakiewkę i rolować po stole tak aby skórka zeszła z orzechów.Orzechy bez skórki posiekać dość grubo.
Kruszonka-mąkę,masło i cukier końcówkami palców wyrobić tak aby powstała kruszonka.Dodać resztę posiekanych orzechów i czekolady.Posypać na wierzchu gruszek.Piec przez około 35-40 minut aż kruszonka się zezłoci.Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.Smacznego!!
 




1 comment: