Tuesday, June 25, 2013

Bułeczki pszenne z makiem

 
Idealne bułeczki pszenne do śniadania i obiadu.Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.Trochę przedziałek mi nie wyszedł:-( Niby naciełam bułeczki ostrym nożem,ale słabo wyszło.Może za mało mam siły w rękach??Z porcji tej wychodzi 20 bułeczek.Śmiało można część zamrozić na później.Ja tak właśnie robię,część bułeczek zamrażam i kiedy mam na bułeczkę ochotę wsuwam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.Wyciągam świeżutkie i jeszcze ciepłe bułeczki do śniadania.Zapraszam serdecznie do wypróbowania.
 

Bułeczki pszenne  z makiem

 
780 g mąki chlebowej pszennej
500g wody letniej
15g drożdży świeżych lub 7,5 g drożdży suszonych
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
 
Dodatkowo:
1 jajo
1 łyżka mleka
mak do posypania
 
 
Do miski wsypać 260g mąki,pokruszonych drożdży,cukru i letniej wody.Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia na 15 minut.
 
Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki i sól.Wyrabiać około 10-15 minut na elastyczne i lśniące ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Po czym szybko zagnieść,przykryć i jeszcze raz zostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
 
Gotowe ciasto podzielić na 20 równych części.Uformować z nich kuleczki.Układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanych jajkiem z mlekiem i posypać makiem.Naciąć bardzo ostrym nożem po środku.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni celcjusza.Piec bułeczki 20-25 minut.Wystudzić.Smacznego!!
 
 
 
 
 
 






2 comments:

  1. jakie piękne :) chętnie zjadłabym na śniadanko

    ReplyDelete
  2. Idealne,muszę zrobić ,pozdrawiam.

    ReplyDelete