Friday, November 29, 2013

Czas nastawić dojrzewający piernik staropolski

 
Myślę,że to już ostatni dzwonek na dojrzewający piernik staropolski.Jeśli jeszcze teraz go nastawicie to z powodzeniem będzie gotowy na same Święta Bożego Narodzenia.Nastawiamy go teraz,chowamy do lodówki lub wstawiamy na balkon na około 4-5 tygodni.Po leżakowaniu ciasto dzielimy na 3 części i oddzielnie pieczemy.Wystudzone placki przekładamy dżemem morelowym lub powidłami sliwkowymi.Odstawiamy na kilka dni aby piernik trochę zmiękł.Na koniec można polać lukrem lub polewą czekoladową.
 Przepis wygrzebałam w internecie.Podobno warto go zrobić.Bierzcie się do roboty-ja już to zrobiłam.:-)
 
 

 

 Dojrzewający piernik staropolski

1 kg mąki pszennej
500g miodu naturalnego
1 i 1/2 szklanki cukru
250g masła
1/2 szklanki mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 jaja
2 torebki gotowej przyprawy do piernika lub 60g domowej przyprawy piernikowej
 
Masło,cukier i miód wrzucić do garnka z grubym dnem.Podgrzewać na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą.Odstawić do wystudzenia.
 
Sodę rozpuścić w mleku.Do przestudzonej masy dodać mąkę,mleko z sodą,przyprawę do piernika,sól i jaja.Ręką dokładnie wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników na gładko.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-5 tygodni-najlepiej w lodówce lub na balkonie.
 
 
Za 4-5 tygodni wrócę do tematu piernika kiedy trzeba będzie go upiec.Do przeczytania za 4-5 tygodni!
 
 

 
 
 



 
 

No comments:

Post a Comment