Ten przepis powalił mnie na kolana,nie dość,że bez cukru, bez glutenu,bez jaj to jeszcze na dodatek zdrowy.Smak też jest niesamowity. Ciasto pierwsza klasa-warte wypróbowania! Serdecznie zapraszam!
Bananowo-truskawkowe ciasto z płatkami owsianymi
Truskawkowy dżem z chia:
2 szklanki truskawek świeżych lub mrożonych
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto:
2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże banany rozdrobnione widelcem
1/4 szklanki syropu z agawy
Dżem truskawkowy:
Truskawki i syrop wrzucić do garnka.Zagotować i gotować na małym ogniu aż truskawki się rozpadną i zagęszczą-około 10 minut.Dodać nasiona chia oraz wanilię i gotować kolejne 5 minut.Odstawić do wystudzenia.
Ciasto:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
1 szklankę płatków rozdrobnić w malakserze lub blenderze na mąkę.Wysypać do miski.Dodać resztę składników i porządnie wymieszać ręką.
2/3 ciasta wyłożyć do formy na papier do pieczenia i wyrównać.Na ciasto rozsmarować dżem.
Posypać resztę ciasta na wyłożony dżem.Piec przez około 30 minut.Kroić po wystudzeniu.Smacznego!
Świetny pomysł ;)
ReplyDeletefantastyczny pomysł! od razu zapisuję, koniecznie muszę spróbować :)
ReplyDeleteBrzmi cudownie! Kocham takie uzdrowione ciacha ;)
ReplyDeletehttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Świetna propozycja dla alergików:)
ReplyDeletewspaniałe dietetyczne ciasto!!!!
ReplyDeleteZ truskawkami musiało smakować wybornie :)
ReplyDelete