Thursday, April 26, 2012

Ciastka mocno kruche przekładane mleczną czekoladą

Zachciało mi się ciastek z czekoladą i co miałam zrobić?? Nic, tylko zakasać rękawy i do roboty.Na szczęście robienie tych ciasteczek nie zajmuje dużo czasu.Uff,teraz z rozkoszą mogę zasiąć z filiżanką herbaty i ciasteczkiem do komputera.Ale przyjemnie się pisze chrupiąc boskie ciasteczka!! Ciasteczka te wychodzą przepyszne-super mocno kruche i czekoladowe.Zapraszam do wypróbowania!!
 



 
 

Ciastka mocno kruche przekładane mleczną czekoladą


Składniki na około 20 ciastek:

1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki smietanki kremówki + 1 łyżka do smarowania
1 żółtko do smarowania
150g czekolady mlecznej lub nutella
 
Do malaksera wsypać makę,cukier i sól.Chwilę miksować aż składniki się połączą.Dodać zimne masło i misować do momentu aż powstanie kruszonka.Przy włączonym malakserze wlać powoli 1/4 szklanki śmietanki i wanilię.Miksować aż składniki się dobrze połączą.Wyjąć ciasto z malaksera i wyrobić szybko formując kulę.Dla tych co nie mają malaksera-wysypać suche składniki na blat,siekać masło nożem a na koniec wlać śmietankę i wanilię i szybko wyrobić ciasto.
Rozwinąc papier do pieczenia,położyc na nim kulę z ciasta,przykryć drugim papierem i w ten sposób rozwałkowywać ciasto.Foremką w kształcie koła lub małą szklanką wycinać krążki i układać je na blasze pokrytej wcześniej papierem do pieczenia.Schładzać w lodówce lub zamrażalniku przez około 15-20 minut.
Żółtko z 1 łyżką śmietanki połączyć i smarować tą miksturą schłodzone ciasteczka.
Rozgrzać pierkanik do 160 stopni celcjusza i piec ciasteczka około 15 minut.Porządnie wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko teżejącą smarować jedno ciasteczko a drugim ją przykrywać.

Smacznego!! 



 
 
 




Saturday, April 21, 2012

Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa-czysta czekoladowa rozkosz.I wcalę nie żartuję!Dla tych co uwielbiają czekoladę to niesamowita przygoda.Kruchutki spód i aksamitne czekoladowe nadzienie.Tajemnicą tej tarty jest jakość czekolady!! Musi być absolutnie najlepsza! Reszta to "kaszka z mleczkiem".Trochę należy poczekać na konsumpcję,gdyż tarta ta musi  się bardzo dobrze schłodzić.Serdecznie zapraszam do wypróbowania!!







Składniki na tartę o średnicy 30cm:

Spód:

125g masła niesolonego
100g cukru pudru
szczypta soli
250g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżka zimnego mleka lub wody

Nadzienie:

315ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
szczypta soli
115g masła niesolonego
455g czekolady dobrej jakości-połamanej
50 ml mleka

Spód.Masło,cukier i sól zmiksować-nie za długo.Dodać mąkę i żółtka.Rozcierać palcami tak aby powstała kruszonka.Na koniec dodać mleko lub wodę i szybko zagnieść ciasto.Uwaga!!Nie wyrabiać ciasta długo gdyż ciasto będzie się kurczyć  w trakcie pieczenia i zrobi się gumowate.Uformować gotowe ciasto w wałek i schładzać przez przynajmniej godzinę. 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Posmarować formę do tarty masłem.Rozwałkować ciasto na około 5mm grubości.Nawinąć na wałek i delikatnie rozwinąć na formę. Docisnąć ciasto dokładnie do formy, a końce zwisające odkroić nożem.Ponakuwać ciasto widelcem.Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchy groch.Robimy to po to aby ciasto nam nie urosło.Piec około 15 minut-do złotego koloru.

Upieczony spód dokładnie schłodzić.

Nadzienie:Do garnka wlać śmietankę,wsypać cukier i sól.Zagotować.Zdjąć z gazu i do śmietanki dodać  czekoladę i masło.Mieszać tak długo aż czekolada i masło zupełnie się rozpuści i dobrze połączy.Na koniec dodać zimne mleko.Ponownie wymieszać.Najlepiej wszystko mieszać metalową rózgą.Gotowe czekoladowe nadzienie wylać na upieczony schłodzony spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego!!








Friday, April 20, 2012

Kokosanki z czekoladą

Oto kolejny pomysł jak pozbyć się zalegających w lodówce białek.Można zrobić pyszne kokosani z czekoladą.Oczywiście można zrobić je bez czekolady,ale sprawdziłam dwie wersje i dla mnie zadecydowanie te z czekoladą są lepsze.Ciasteczka kokosowe są niesamowicie słodkie,miękkie w środku i lekko twardawe od zewnątrz.Na pewno warte wypróbowania.Zachęcam sedrecznie!! 






 Składniki:

3/4 szklanki cukru
2i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 białka
1 łyżeczka esktraktu z wanilii
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanej czekolady

Nagrzać piekarnik do 160 stopni celcjusza.Przygotuj jedną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do dużej miski wrzuć cukier,wiórki,białko,czekoladę,wanilię i sól.Używając swoich rąk połączyć dokładnie wszystkie skłądniki.Nawilż ręce wodą i nabieraj około 1i 1/2 łyżki kokosowej masy.Formuj kulki i kładź na przygotowaną blachę.

Piecz około 16 minut-nie dłużej,bo będą za twarde.

Smacznego!!