Monday, April 16, 2012

Tarta jabłkowa II

Dawno w tart factory nie było tart.Sama nie wiem dlaczego tak wyszło.Jedno jest pewne uwielbiam tarty i tartletki i do tego każdego rodzaju i smaku.Wypróbowałam na prawdę wiele tart i powoli staję sie ekspertem w tej dziedzinie.Stąd też zrodził się pomysł na nazwę mojego bloga.
Moja miłość do tart chyba nigdy się nie zmieni i oto przyszedł czas na kolejną- tartę jabłkową.Chodziła za mną ta tarta od jakiegoś czasu.Jabłka mają w sobie coś magicznego, a desery z nimi zawsze się udają.Nie ma to jak kruchy spód z nadzieniem z jabłek i custardu (smietanowo-mleczno-jajeczna masa).Idealny z filiżanką gorącej kawy.Można tą tartę jeść,jeść i jeść.Przekonajcie się sami.






Składniki na tartę o średnicy 23cm:

Spód:
  • 80g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120g mąki pszennej
  • 15g zmielonych migdałów bez łupin
  • 45g cukru
  • 1 duże jajo
Nadzienie:
  • 1 jajo
  • 1 białko
  • 30g cukru
  • 65g śmietany kremówki
  • 250ml mleka
  • 3-4 duże jabłka golden delicious
Spód:
Do dużej miski wsypać 30g mąki, cukier,masło,migdały i sól.Posiekać nożem dokładnie.Dodać jajo i lekko wymieszać.Na koniec dodać pozostałą makę i wyrobić rękoma kruche ciasto.Owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przynjamniej 1 godzinę.

Wysmarować formę masłem.Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko opruszonym mąką kuchennym blacie na około 1i 1/3 gubości.Nawinąć ciasto na wałek i delikatnie przenieść na formę do tart.Docisnąć ręką tak aby nie było żadnych dziur.Zostawić ciasto lekko wystające poza formę gdyż ciasto się skurczy w trakcie pieczenia.

Nadzienie:
Posypać ciasto łyżką cukru.Obrać i pokroić jabłka na plastry.Ułożyć jabłka na dnie ciasta najlepiej układając je dookoła formy tak aby plastry lekko na siebie zachodziły.

W dużej misce zmiksować jajo,białko i cukier aż do dokładnego połączenia się.Dodać śmietankę i zmiksować aż krem będzie gładki.Na koniec dodać mleko i również zmiksować.

Zalać jabłka przygotowanym custardem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni celcjusza około 45-50 minut.Jeśli jabłka zaczynają się przypalać przykryć tartę folią aluminiową.Gotową tartę wystudzić i podawać z lodami waniowymi.

Smacznego!!









Sunday, April 15, 2012

Babka cytrynowo-migdałowa na mące bezglutenowej

 
Babka cytrynowo-migdałowa jest moją ostatnią propozycją Wielkanocną w tym roku.Zapożyczyłam ten przepis po raz kolejny z lawendowego domu. Jest to super przepis dla tych którzy są na specjalnej diecie bezglutenowej lub też dbają o linię.Babka wychodzi niesamowicie wilgotna i wcale nie trzeba jej przykrywać.Poza tych długo utrzymuje świeżość.Migdały nadają iście migdałowego smaku a sok i skórka z cytryny,cytrynowego aromatu.Zapraszam serdecznie do wypróbowania!! 



Babka cytrynowo-migdałowa na mące bezglutenowej

 
 
Składniki:

200g masła
140g fruktozy lub 200g cukru
4 jaja
80g polenty kukurydzianej lub mąki bezglutenowej
200g zmielonych migdałów
skórka starta z dwóch cytryn
sok z dwóch cytryn
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
100g białej czekolady
1/4 szklanki smietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania


Formę na babke natłuścić masłem i posypać bułką tartą.
Masło z cukrem utrzeć na kremową masę.Miksując cały czas dodawać po jednym jaju (nie wszystkie na raz)na przemian z mąką wymieszaną z migadałami.Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy i piec do suchego patyczka około 55 minut w 180 stopniach celcjusza.

Upieczona babkę ostudzić i wyjąć z formy.

Polewa: śmietankę i pokruszoną czekoladę wrzucić do metalowej miski.Podgrzewać nad garnkiem z gotującą się wodą.Mieszając cały czas rozpuścić czekoladę w śmietance.Ostudzić.

Wciąż ciepłą polewą polać babę i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!!




Friday, April 13, 2012

Sernik ze skórką cytrynową i pomarańczową

Przepis na ten serniczek pochodzi z mojej ulubionej książki z francuskimi wypiekami.Jest to niesamowicie prosty przepis,nie wymagający dużego wysiłku.Niby niepozorny przepis,ale za to jaki smak!! Czuć w nim cytrynę i pomarańczę dzięki skórkom.To był mój wielkanocny serniczek!! Polecam gorąco!!




Składniki na formę o średnicy 20-23cm:

670g serka kremowego typu Philadelphia
120g cukru
70g kwaśnej śmietany
4 jaja
120g śmietany kremówki
otarta skórka z jednej cytryny
otrata skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misce miksować serek kremowy z cukrem aż nabierze kremowej konsystencji-około 4 minut.Dodać kwaśną śmietankę i nadal miksować aż do połączenia.Nasętpnie dodawać jedno jajo po drugim (nie wszystkie na raz) i miskować.Na koniec wlać śmietankę kremówkę,wsypać skórki i wanilię-dobrze wymieszać.
Okrągłą formę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia.Spód tortownicy obłożyć ścisło folią aluminiową, tak aby nic nie wyciekało .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wlać do przygotowanej formy masę sernikową.Wstawić do głębokiej blachy.Wlać wrzątek tak aby woda sięgała do połowy formy.Piec około 1 godziny.Po upieczeniu wystudzić i dobrze schłodzić.

Smacznego!!