Saturday, September 1, 2012

Kruchutkie rogaliki z marmoladą wieloowocową


Rogaliki kruche są tak proste do zrobienia,że każdy, nawet cukierniczy laik będzie potrafił je zrobić.Daję na to swoje słowo.Na dodatek ciasto jest bez dodatku cukru i przy użyciu bezcukrowego dżemu lub marmolady mamy doskonały bezcukrowy smakołyk.Zapomniałam o cukrze pudrze,ale tego nie musimy wcale używać.No więc do dzieła!! Próbujcie,a zapewniam,że na niedzielne popołudnie z filiżanką kawy i kruchym rogalikiem będziecie mieli wielu chętnych!! 




 
 
 
Składniki:
 
  • 2 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 200g serka homogenizowanego naturalnego ( ja użyłam SKYR hrein-islandzki odpowiednik naszego serka homogenizowanego)
  • marmolada twarda wieloowocowa (może być dżem lub inna twarda marmolada)
  • cukier puder do posypania
 
Masło pokroić na na małe kostki.Do miski włożyć mąkę,serek i masło.Wyrobić na gładkie ciasto.Ciasto gotowe aby robić rogaliki,bez wcześniejszego jego schładzania.
Podzielić ciasto na 6 równych części.Każdą część rozwałkować,przyłożyć duży talerz i odrysować koło.Podzielić nożem na 8 części tak jak widać tutaj,posmarować marmoladą i zawijać zaczynając od dłuższego brzegu.Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza i piec około 20 minut do zezłocenia się rogalików.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu,rogaliki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
 
 


2 comments:

  1. uwielbiam chrupać takie rogaliki! pycha!

    ReplyDelete
  2. Nigdy nie piekłam, ale mam narazie muffinki;)

    ReplyDelete