Dzisiaj tylko zapowiedź tego co pyszne i idealne na wyjątkowe okazje.Taką wyjątkową okazją były urodziny mojego taty! Zrobiłam smakowity torcik bezowy z truskawkami,bitą śmietaną i masą orzechowo-kajmakową.Nie dam rady teraz zamieścić przepisu,ale jutro powinien się pojawić.Po powrocie z wakacji w Polsce wciąż nie mogę dojść do siebie!No to do jutra!...
Przepraszam wszystkich ,którzy z niecierpliwością czekali na ten przepis,ale rozchorowałam się i nie miałam siły ruszyć ani ręką ani nogą.Jakaś paskudna grypa mnie dopadła i trzyma do dzisiaj.Boli mnie gardło,głowa,wszystkie mięśnie i mam podwyższoną temperaturę.Miałam tylko 38 stopni gorączki a czułam się jakbym miała ze 40,do tego paskudne dreszcze.Dzisiaj już jest lepiej i czuję się trochę lepiej.Co sił w nogach popędziłam do komputera aby w końcu napisać obiecany kilka dni temu przepis.Oto i on!!
P.S. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i jeszcze raz przepraszam.
Składniki:
Bezowe blaty:
- 250g białek
- 300g cukru
- 150g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Orzechowo -kajmakowe nadzienie:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 100g orzechów włoskich posiekanych
- 1 czubata łyżka stratej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Dodatkowo:
- 1000ml śmietanki kremówki
- 1 kg świeżych truskawek
Blaty bezowe: Białka z solą i kwaskiem ubić mikserem aby powstała piana.Do tej piany dodawać powoli cukier zwykły i miksować około 5 minut (nie dłużej).Piana z cukrem powinna być sztywna.Nastepnie dodać cukier puder i wymieszać dokładnie szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do 120 stopni celcjusza.Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.Na każdy z papierow przyłożyć duży talerz obiadowy i odrysować kółka.Gotową masę bezową podzielić na dwie równe czesci i rozsmarować dokładnie na wyrysowanych kółach tak aby nie wychodzić poza pole koła.
Piec blaty bezowe około 2 godzin.Uwaga!Beza musi sie suszyć powoli.Najlepiej blaty przygotować dzień wczesniej.
Nadzienie orzechowo-kajmakowe:W rondlu zagotować śmietankę z cukrem.Dodać orzechy,skórkę i cynamon i mieszając znów zagotować.Zmiejszyć ogien i wciąż gotować aż masa zgestnieje-około 2 -3 minuty.Jesli masa jest zbyt gesta należy dolać śmietanki.
Bita smietana: Do miski wlać 1000ml śmietanki i około 3 łyżek cukru pudru.Uwaga! Można do śmietanki w ogóle nie dodawać cukru jak kto woli!Miksować do uzyskania sztywnej śmietany.
Na gotowy blat bezowy rozsmarowywujemy 1/4 bitej śmietany,na śmietanę 1/2 truskawek pokrojonych w plastry,a na truskawki kolejną 1/4 śmietanki.Przykrywamy drugim blatem bezowym..Na wierzchu drugiego blatu rozsmarowujemy ubitą śmietanę.Układamy fantazyjnie truskawki przekrojone na pół i polewany ostudzonym nadzieniem orzechowo-kajmakowym.
Smacznego!!
Pyszny torcik miał Twój tata;)
ReplyDeletePyszny,pyszny,tata zadowolony!
DeleteRaz robiłam beze i musze do niej wrócić;)
ReplyDeleteKoniecznie spróbuj jeszcze raz.Na prawdę warto!
DeleteOgólnie ok, ale ten sos na wierzchu nie wygląda apetycznie
ReplyDeleteMoże rzeczywiście na zdjęciu to nie wygląda dobrze.Zawsze możesz Aniu dekorację zrobić po swojemu.Smak jednak wygrywa.Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
Delete