Magda,opiekunka mojego synka podarowała mi jagody,które sama uzbierała.Dziękuję ci Madziu.Islandzkie jagody są trochę inne niż nasze polskie.Rosną na wyższych krzaczkach i są znacznie drobniejsze.W smaku są podobne choć bardziej kwaśne.Idealne na dżemy lub do ciasta.Ja zrobiłam ucierane ciasto z jagodami.Super szybkie do zrobienia.Pysznie smaczne,mniam.Serdecznie zapraszam.
P.S. Wracając do jagód i Islandii-Islandczycy uwielbiają robić domowe dżemy,konfitury-zupełnie jak my Polacy.W sezonie jagodowym całymi rodzinami udają się na jagody.To taki piekny zwyczaj,a jak scala rodzinę!!Dobrze,że my Polacy też lubimy aktywny wypoczynek na łonie natury.:-))
Ciasto ucierane z jagodami
- 150g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru do dodania do białek
- 1 łyżka mąki
- 1 i 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
- cukier brązowy do posypania na wierzchu przed upieczeniem
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Okrągłą formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce zmiksować miękkie masło z 3/4 szklanki cukru.Dodać żółtka,wanilię i sól.Miskować do uzyskania kremowej konsystencji.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do jajeczno-maślanej masy-zmiksować dokładnie.Wlać mleko i jeszcze raz zmiksować.
W oddzielnej misce ubić pianę z 2 białek,dodać 1/4 szklanki cukru i ubijać do uzyskania sztywnej piany.Delikatnie wmieszać pianę z białek z powstałą wcześniej masą.
Jagody wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta-wymieszać.Wyłożyć ciasto do formy.Upuścić z wysoka ciasto na blat kuchenny aby powietrze ucieklo z niego.Posypać wierzch cukrem brązowym.Piec około 50-60 minut do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić.
Smacznego!!
Wygląda pysznie! Przepis sobie zachowuję - na pewno wykorzystam :)
ReplyDeletebardzo chętnie bym spróbowała :)
ReplyDeleteZapraszam do wyprobowania!! Smakuje pysznie!
ReplyDelete