Thursday, September 6, 2012

Ciasto ucierane z jagodami

Magda,opiekunka mojego synka podarowała mi jagody,które sama uzbierała.Dziękuję ci Madziu.Islandzkie jagody są trochę inne niż nasze polskie.Rosną na wyższych krzaczkach i są znacznie drobniejsze.W smaku są podobne choć bardziej kwaśne.Idealne na dżemy lub do ciasta.Ja zrobiłam ucierane ciasto z jagodami.Super szybkie do zrobienia.Pysznie smaczne,mniam.Serdecznie zapraszam.
P.S. Wracając do jagód i Islandii-Islandczycy uwielbiają robić domowe dżemy,konfitury-zupełnie jak my Polacy.W sezonie jagodowym całymi rodzinami udają się na jagody.To taki piekny zwyczaj,a jak scala rodzinę!!Dobrze,że my Polacy też lubimy aktywny wypoczynek na łonie natury.:-))
 
 

 
 
 

 Ciasto ucierane z jagodami

 
  •  150g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru do dodania do białek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
  • cukier brązowy do posypania na wierzchu przed upieczeniem
  • cukier puder do posypania po upieczeniu
 
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Okrągłą formę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce zmiksować miękkie masło z 3/4 szklanki cukru.Dodać żółtka,wanilię i sól.Miskować do uzyskania kremowej konsystencji.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do jajeczno-maślanej masy-zmiksować dokładnie.Wlać mleko i jeszcze raz zmiksować.
W oddzielnej misce ubić pianę z 2 białek,dodać 1/4 szklanki cukru i ubijać do uzyskania sztywnej piany.Delikatnie wmieszać pianę z białek z powstałą wcześniej masą.
Jagody wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta-wymieszać.Wyłożyć ciasto do formy.Upuścić z wysoka ciasto na blat kuchenny aby powietrze ucieklo z niego.Posypać wierzch cukrem brązowym.Piec około 50-60 minut do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika dokładnie wystudzić.
Smacznego!!
 
 
 
 

3 comments:

  1. Wygląda pysznie! Przepis sobie zachowuję - na pewno wykorzystam :)

    ReplyDelete
  2. Zapraszam do wyprobowania!! Smakuje pysznie!

    ReplyDelete