Chlebek cynamonowy
8 łyżek masła
1 szklanka mleka
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
3 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki cukru na nadzienie
2 łyżki cynamonu
1 jajo do posmarowania wierzchu
W garnuszku na średnim gazie rozpuścić masło w mleku.Nie doprowadzić do wrzenia.Posypać mleczną mieszankę drożdżami i wymieszać dokładnie.Odstawić na około 10 minut.
W małej misce ubić jaja,cukier i wanilię do uzyskania spienionej masy.W innej misce wymieszać mąke i sól.
Do masy jajeczno-cukrowej dodać miksturę z drożdżami,masłem i mlekiem.Dokładnie połączyć.Dodać połowę mąki i końcówką z hakiem mieszać ciasto.Dodać drugą połowę mąki.Mieszać hakiem około 5 minut,aż ciasto będzie lśniące.Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i przykryć szczelnie folią przeźroczystą.Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na długość keksówki i szerokość trochę większą.1/3 szkanki cukru wymieszać z cynamonem.Cynamonowym cukrem ( zostawić trochę na wierzch) posypać grubo ciasto,zostawiając brzegi wolne.Zwinąć w roladę i zawinąć boki pod spód.Przełożyć ciasto do keksówki.Zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru cynamonowego.Piec około 45 minut do suchego patyczka.Ostudzić.
Smacznego!
Poproszę o przepis, wygląda smakowicie
ReplyDelete