Babeczki z białą czekoladą i bitą śmietaną
(na 12 sztuk)
130g cukru
2 jaja
120g masła
120g masła
130g mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mleka
4 łyżki śmietanki kremówki
100g białej czekolady posiekanej
Wierzch
400ml śmietanki kremówki
cukier puder do smaku
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Formę na mufinki wyłożyć papilotkami.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.W oddzielnej miseczce wymieszać mleko ze smietanką.Ubić mikserem masło z cukrem i szczyptą soli,dodać jaja jedno po drugim i ekstrakt z wanilii.Dokładnie połączyć.Dodać połowę mąki z proszkiem i wymieszać do połączenia.Wlać mleko ze śmietanką i zmiksować.Na koniec dodać drugą połowę mąki z proszkiem i białą czekoladę.Wszystko dokładnie połączyć.Nakładać powstałą masę do papilotek do trzech czwartych wysokości.Piec około 20=25 minut.Dokładnie wystudzić.
Ubić śmietnę z cukrem pudrem na sztywno.Fantazyjnie dekorować wierzch babeczek.
Smacznego!
Jak na nie spojrzałam to od razu na myśl przyszedł mi ten śniag za oknem ;p
ReplyDelete