Tuesday, January 15, 2013

Babeczki z białą czekoladą i bitą śmietaną-urodzinowe menu!

Zima wróciła na chwilę,zasypała swiat białym puchem.Gałązki srebrzyły sie przepięknie od szronu-co za widok!Dzieci miały radochę na chwilę.Dzisiaj już nic nie zostało ze śniegu.Wielki sztorm zmył resztki sniegu.Jaka szkoda.Śnieg za oknem przypomniał mi o moich babeczkach z białą czekoladą i bitą śmietaną,które zrobiłam na przyjęcie urodzinowe Olusia.Czekał ten przepis w kolejce do zamieszczenia.Zachęcam do wypróbowania!Zapraszam serdecznie!!






 

Babeczki z białą czekoladą i bitą śmietaną

(na 12 sztuk)
130g cukru
2 jaja
120g masła
130g mąki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki mleka
4 łyżki śmietanki kremówki
100g białej czekolady posiekanej
 
Wierzch
400ml śmietanki kremówki
cukier puder do smaku
 
 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Formę na mufinki wyłożyć papilotkami.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.W oddzielnej miseczce wymieszać mleko ze smietanką.Ubić mikserem masło z cukrem i szczyptą soli,dodać jaja jedno po drugim i ekstrakt z wanilii.Dokładnie połączyć.Dodać połowę mąki z proszkiem i wymieszać do połączenia.Wlać mleko ze śmietanką i zmiksować.Na koniec dodać drugą połowę mąki z proszkiem i białą czekoladę.Wszystko dokładnie połączyć.Nakładać powstałą masę do papilotek do trzech czwartych wysokości.Piec około 20=25 minut.Dokładnie wystudzić.
Ubić śmietnę z cukrem pudrem na sztywno.Fantazyjnie dekorować wierzch babeczek.
Smacznego!



 



 
 

 
 
 





















1 comment:

  1. Jak na nie spojrzałam to od razu na myśl przyszedł mi ten śniag za oknem ;p

    ReplyDelete