W zeszły weekend zrobiliśmy wypad do tutejszego zoo.Fajne jest to zoo,choć w zasadzie oprócz fok można zobaczyć tylko zwierzęta domowe.Dla dzieci to wielka frajda i tak na prawde nie trzeba im wiele.Do tego są tam place zabaw,ciuchcia jeżdząca wokół parku,karuzela z grającą muzyczką i wiele innych atrakcji.Pogoda troche splatała nam figla i po dwóch godzinach zaczęło padać.Musieliśmy się ewakuować,ale mimo wszystko warto było!
Specjalnie na tą wyprawę zrobiłam bułeczki ślimaczki z cynamonem i lukrem.Wyszły pysznie i szybko zaspokoiły pierwszy głód !! Idealne na pikniki i krótkie wycieczki.Serdecznie zapraszam do wypróbowania!!
Bułeczki ślimaczki cynamonowe z syropem klonowym
250g mąki pszennej do wypieków
15g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych
1/2 szklanka mleka
1/8 szklanka oleju
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajo
1 jajo do posmarowania+1 łyżka mleka
Dodatkowo:
1/4 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki cukru brązowego
1,5 łyżeczki cynamonu
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki wody gorącej
Skąłdniki wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem,1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wrzucić pozostałe składniki ciasta,dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie odchodzić od miski lub od ręki oraz będzie gładkie i lśniące.Przykryć miskę czystą sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto szybko reką. Podsypać blat mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 3 mm.Posmarować ciasto syropem klonowym zostawiając wolne brzegi.Cukier brązowy i cynamomon wymieszać razem.Posypać ciasto cynamonowym cukrem.Od dłuższego brzebu zwinąć ciasto w roladę.Pokroić roladę na grubość 2-3 cm.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i układać dookoła bułeczki świderki nadzieniem do góry.Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Piec bułeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez około 20 minut.
Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.Smacznego!!
www.anielskieprzysmaki.pl-polecam nasz pyszny syrop klonowy i np.miód z cynamonem orza wiele innych pyszności.Pozdrawiam Monika
ReplyDeleteJa jestem zoo-bzikiem i odwiedzam je w każdym mieście, w którym jestem i ja i zoo. :))
ReplyDelete