Ostatnio siły moje opadły i nie miałam energii na wieczorne pisanie i wrzucanie przepisów.Kładłam się z chłopakami,aby ich uśpić i zwyczajnie zasypiałam razem z nimi,budźąc się potem o pólnocy z kacem moralnym,że nic nie zrobiłam.Trwało to tak prawie cały tydzień,stąd moje milczenie i zaniedbanie na blogu.Obiecuję się poprawić i nadrobić zaległości.Zaczynam od czekoladowego flapjacka,który zrobiłam na ostatnie przedwakacyjne spotkanie Razem Raźniej.Mam nadzieję,że wszystkim smakowały flapjacki.Zniknęły z tacy,więc domyslam się,że tak.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania,robi się je bardzo szybko i nie trzeba używać nawet miksera.
Czekoladowe flapjacks
350g masła
3 łyżki golden syrup
175g brązowego cukru-ja użyłam demarara
100g cukru
5 łyżek kakao
400g płatków owsianych
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni celcjusza.Wyłożyć blachę 23x23cm papierem do pieczenia.W garnuszku rozpuścić masło i golden syrop na małym ogniu.W misce przygotować i wymieszać obydwa cukry,kakao i płatki owsiane.Wlać mokre składniki do suchych i szpatułką wymieszać dokładnie.Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka dodać troche więcej płatków owsianych.Wyłożyć masę do formy i piec około 20-30 minut.Wyjąć flapjack z piekarnika i zupełnie wystudzić.Pokroić w prostokąty.Smacznego!!
No comments:
Post a Comment