Thursday, June 6, 2013

Ciasteczka TLCs z z Bouchon bakery

 
 
Książkę z przepisami z cukierni Bouchon dostałam na gwiazdkę zeszłego roku.Długo czekała na debiut w mojej kuchni i się doczekała.Wybrałam ciasteczka TLCs.Nazwę swoją pochodzą od inicjałów imienia i nazwiska partnerki jednego z właścicieli Laury Cunningham-The Laura Cunningham-TLCs.Laura uwielbiała ciasteczka owsiane z tej właśnie cukierni.Na jej nieszczęście miały one w sobie rodzynki,których Laura nie lubiła.Sebastian stworzył ciasteczka specjalnie dla Laury z orzechami pecan.Ja nie miałam pod ręką orzechów pecan i dodałam posiekanej czekolady .Ciasteczka wyszły przepysznie,a chłopcy moi szybko je pochłonęli.Serdecznie zapraszam do wypróbowania!
 
 

 Ciasteczka TLCs z z Bouchon bakery

(na około 20 sztuk)
 
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/8 łyżeczki cynamonu
138g cukru
75 g cukru demarara
212g masła o temperaturze pokojowej
1/2 laski wanilii
1 duże jajo
130 g płatków owsianych
130g orzechów pecan (posiekanych)-oryginalny przepis -ja dodałam czekoladę posiekaną
 
 

 
 Do miski przesiać i połączyć mąkę,sodę i cynamon.W innej misce połączyć oba rodzaje cukru.
Masło wrzucić do miksera i miksować do uzyskania konsystencji majonezu.Dodać cukry i ubijać około 3-4 minuty-nie dłużej.Przekroić połówkę laski wanilii,zeskrobać ziarenka i dodać do masy-zmiksować ponownie przez około 30 sekund.Dodać jajo i na małych obrotach ubijać jakieś 15-30 sekund aż masa się połączy.Następnie dodać suche składniki w dwóch turach i zmiksować na małych obrotach do całkowitego połączenia-przez kolejne 15-30 sekund.Na koniec dodać płatki owsiane i orzechy lub czekoladę.Wszystko krótko zmiksować.Schłodzić gotowe ciasto przez około 30 minut.
Nagrzać piekarnik do  160 stopni celcjusza.Wyłożyć papierem do pieczenia dwie blachy.
Schłodzoną masę wyjąć z lodówki.Nabierać masę dużą łyżką i uformować kulki.Układać na blachach w sporych odstępach,bo ciastka się bedą spłaszczać i topić,potrzebują więc miejsca.W jednym rządku ułożyć maksymalnie 3 kulki.Piec przez około 13-15 minut.Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.Po ostygnięciu zdejmować z blach.Smacznego!! 
 



2 comments: