Jabłka to kolejne jesienne owoce.Najlepiej smakują prosto z drzewa.Do ciasta proponuję wybierać bardziej kwaśne odmiany,wtedy ciasto wyjdzie przepyszne.
Zapraszam na ekspresowe ciasto biszkoptowe z jabłkami,ekspresowe,bo robi się w pół godziny+ pieczenie.Z filiżanką kawy smakuje obłędnie!
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i cynamonem
(na tortownicę o średnicy 24cm)
3 jaja- białka i żółtka oddzielnie
3/ 4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżecza cynamonu
1 łyżecza cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jabłka
cukier puder do posypania
Tortownicę wyołożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni celcjusza.
Mąki, proszek do pieczenia i cynamon przesiać do miski i odstawić na bok.
Białka ubić z na sztywno i pod koniec ubijania dodawać cukier po łyżce.Dodać żóltka i na małych obrotach zmiksować.Na koniec dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułą.
Jabłka obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Ciasto wyłożyć do tortownicy. Jabłka poukładać dookoła.
Piec przez około 30-35 minut,do suchego patyczka.Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Mmm, wygląda apetycznie :)
ReplyDeleteA ile tego cynamonu?
ReplyDeleteZapomniałam dodac-1 łyżeczka.Dziekuję za przypomnienie.
DeleteFenomenalny deser
ReplyDelete