Jesień nastraja melancholią i maluje świat kolorami.Zawsze lubiłam spacery,kiedy pod nogami szeleściły kolorowe liście i roznosił się zapach powololi nadchodzącej jesieni.
Szczęśliwa wracałam do domu z bukietem jesiennych liści i kieszeniami wypchanymi kasztanami i żołędziami.Potem te liście wkładało się do książek i suszyło,a z kasztanów i żołędzi robiło się ludziki.
Pamiętacie??
A skoro o jesieni mowa to proponuję mufinki z przepysznym jesiennym owocem-gruszką.Gruszki w środku robią się miękkie i przypominają mus.Warte wypróbowania! Zapraszam!
Mufinki imbirowe z gruszkami
(na około 14 sztuk)
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75g cukru
75 g brązowego cukru + 2 łyżki do posypania wierzchu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
400 ml maślanki lub kefiru
125g masła rozpuszczonego
2 łyżki miodu
2 jaja
3 gruszki
W misce połączyć suche składniki:mąkę,cukry,proszek do pieczenia.W drugiej misce połączyć mokre składniki: masło,maślankę,miód,jaja i imbir.
Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać.
Gruszki obrać ze skórki,wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Wmieszać do masy.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni celcjusza.
Formę do mufinek wyłożyć papilotkami.Nałożyć masę mufinkową do papilotek.Posypać brązowym cukrem.
Piec w piekarniku około 25-30 minut-do suchego patyczka.Smacznego!
mniam :D
ReplyDeleteWspaniale wyglądają :-) zabieram sobie jedną do herbatki :-)
ReplyDelete